Återbetalning av snabblån

aterbetalaAtt återbetala ditt snabblån brukar i regel ske precis som när du ska betala en vanlig faktura. Så långt är det enkelt. Men om du inte kan betala tillbaka ditt smslån, det är då som problemen kan starta.

De allra flesta snabba lån som finns tillgängliga idag har en löptid på 30 dagar. Det innebär alltså att snabblånet ska betalas tillbaka i sin helhet inom 30 dagar.Detta inkluderar lånebeloppet, eventuella räntor och avgifter.

Återbetalningen av smslånet sker i regel genom att du får en faktura hem och fungerar precis som när du ska betala en helt vanlig räkning.

Är snabba lån boven?

Man kan ju fundera på vad som händer om man hamnar i en sådan situation att man inte har möjlighet att betala tillbaka onlinelån i tid. Det finns en hel del skräckhistorier som uppdagats i media och tv-program om hur lånebeloppet mångdubblats och personerna i fråga hamnat i djupa ekonomiska kriser. Detta kan givetvis hända. Men man ska vara medveten om att oftast så är det inte genom att låna 1000 kronor som skapar en sådan situation. Det är högst troligt ett långvarigt beteende som bit för bit satt ens ekonomi i botten. Därför är det lätt att tro att sms-långivare är ute efter att blåsa dig på pengar. Så är det inte.

Om du får problem med att betala tillbaka ditt smslån i tid

Hursomhelst, om du hamnar i en situation att du inte kan betala tillbaka ditt snabba lån på utsatt tid så måste du agera rationellt. Försök inte att förtränga genom att tänka att det löser sig snart, då står du vid ruinens brant. Det första du ska göra om du inte kan betala online i tid är att kontakta långivaren och höra efter om ni på något sätt kan lösa problemet. Bara saken att du hör av dig till långivaren gör att dina chanser ökar avsevärt än om du skulle låta det gå ett bra tag där långivare får skicka ut påminnelse på påminnelse utan att få igen sina pengar. Flera långivare brukar kunna erbjuda en utökad löptid endera utan extra kostnad eller mot en mindre extra summa. Hamnar man i en situation som denna så får man nog räkna med att det kommer att kosta lite extra att betala tillbaka ditt direktlån, men åtminstone så kan du få till en lösning så att inte summan efter ett tag sticker iväg. En del kan också erbjuda möjlighet att delbetala ditt direktlån. Tar du bara kontakt med långivarens kundtjänst så brukar det gå att finna en lösning.

Väljer du att inte kontakta företaget och meddelar att du har problem med återbetalningen  av snabb lånet så kommer du att få hem påminnelsefakturor och dina kostnader kommer garanterat att öka allteftersom. De extra avgifter som kommer att finnas på denna faktura är dels en påminnelseavgift och dels en dröjsmålsränta. Den senare av dem är en avgift som är löpande, vilket innebär att den kommer att växa tills du betalat av hela ditt snabba lån. Det innebär alltså i praktiken att din skuld kommer att fortsätta växa tills allt är återbetalat. Läs mer här om effektiv ränta på snabblån.

Att komma ihåg är att en dröjsmålsränta enligt svensk lag inte får tas ut förrän 30 dagar efter förfallodatum för återbetalning. Om inte annat står i lånets villkor. Så detta bör du alltid ha koll på redan innan du tar dina internetlån / sms lån.

Inkasso och Kronofogden

Det som händer om du fortsatt inte kan eller vill betala är att det först kommer att gå till ett inkassoföretag som långivaren anlitat. Och om det kommit så långt så kommer du även att behöva betala en avgift till inkassoföretaget. Nästa steg i denna dåliga cykel är Kronofogden. Kronofogden är en statlig myndighet som jobbar med att driva in skulder som inte betalats. På kronofogden kommer man initialt att söka om ett betalningsföreläggande. Denna avgift kommer även den hamna på din lott att betala. Om du fortsatt inte betalar ditt snabblån till Kronofogden så kommer du att få en betalningsanmärkning, och då har det gått riktigt långt. Detta kan komma att påverka dina möjligheter att få ta lån hos banker, ansöka om mobilabonnemang och så vidare.

Som du märker så är det viktigt att du redan initialt har koll på att du om du ska ta ett smslån snabbt så måste du också kunna betala tillbaka det snabbt. Annars så kommer det att förvärra din ekonomiska situation.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.