Frågor och svar om snabba lån

När man ska ta snabba lån är det bra att ha koll innan på vad man ger sig in på. Här kommer svar på en del vanliga frågor som brukar uppstå när smslån ska tas.

Vad är ett smslån?
Ett smslån är ett kortsiktigt snabbt lån som i första hand är till för att lösa en tillfällig ekonomisk kris. Det är alltså ett kortfristigt lån som helst ska helst kunna betalas tillbaka när nästa lön kommer. Det är en av skillnaderna mot ett traditionellt banklån som oftast har en betalningsplan.

Vem kan ansöka om snabba lån?
Generellt så brukar följande krävas:

  • Att du fyllt 18 år.
  • Har ett registrerat mobiltelefonabonnebang och en e-postadress.
  • Är folkbokförd i Sverige sedan en tid (vanligen två år).
  • Saknar betalningsanmärkningar hos kronofogden.

Kan jag ta ett snabbt smslån trots att jag har betalningsanmärkningar?
Ibland, ibland inte. Olika långivare ställer sig olika i denna fråga. De som erbjuder snabba lån med betalningsanmärkning brukar också ställa lite extra krav. Det kan vara till exempel att anmärkningarna inte får vara nyare än sex månader och ett max antal anmärkningar sedan tidigare.

Vad är låneuppläggningsavgiften och hur är det med återbetalningstiden?
Avgifterna varierar beroende på hur stort belopp man väljer att låna. Samma är det med återbetalningstiden. Normalt är att internetlån skall betalas tillbaka inom 30-dagar, men det finns vissa som erbjuder upp till 90-dagars återbetalningstid beroende på beloppet.

Hur snart får jag ett lånebesked?
De flesta långivare har som mål att ge dig besked redan inom en timme. Det varierar givetvis beroende på mån av tid och kundtryck. En del har som mål att ge besked redan inom en kvart.

Hur skickar jag in min låneansökan?
Ansökan av snabba lån skickas i regel via sms eller via nätet.

Kan jag ha flera smslån samtidigt?
Svaret på det är generellt NEJ när det gäller samma långivare. Smslånet måste återbetalas i sin helhet innan ett nytt kommer beviljas.

Varför beviljades inte lånet?
Svaret på detta är ungefär samma som frågan om vem som kan ta snabba lån:

  • Du har en eller flera betalningsanmärkningar.
  • Du är yngre än 18 år.
  • Felaktig information i låneansökan har uppgivits.
  • Du har ett tidigare lån som inte är återbetalat.

Hur mycket kan jag låna direkt?
Hur mycket du kan låna snabbt beror på långivaren. Ofta erbjuds olika summor till olika kostnader i form av ränta och så vidare. På en del sidor så kan det vara så att är du 18 år kan du direkt låna upp till en viss summa och för att få låna ett högre belopp krävs att du har fyllt till exempel 20.

Hur snabbt betalas mobil lånet in på mitt konto?
Efter det att smslånet beviljats och du godkänt det så överförs pengarna oftast direkt till ditt konto. Lite beroende på vilken bank du har så kan det ta från fem minuter till en bankdag.

Går det att förlänga låneperioden?
I de allra flesta fall så går det inte att förlänga låneperioden. Vissa erbjuder som sagt längre låneperioder redan initialt, så där är det viktigt att du väljer rätt direkt.

Vad händer om jag inte har råd med min återbetalning?
Kunder brukar rådas att tänka igenom innan om man verkligen kan betala tillbaka inom den valda låneperioden. Om man inte kan betala tillbaka så kommer ens kreditvärdighet att skadas och din ekonomi att ansträngas ytterligare på grund av extra avgifter. Om detta kan du läsa mer här

Hur återbetalar jag mitt smslån?
Det brukar i regel ske på samma sätt som när du får en räkning. Via faktura eller via någon av dina banktjänster på nätet eller andra platformer. Kontakta den specifika långivaren för ditt snabblån för mer information.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.